UA-111544038-4

Panduan Lengkap Cara Membeli di Lazada

Pertama kali saya beli online di Lazada Malaysia adalah pada awal tahun 2014. Mula-mula beli barang kecil-kecil sahaja, dan lama kelamaan saya dah jadi ‘lazada addict’ dan mula beli barang yang berjumlah agak besar (dan kadang2 saiz juga besar) seperti iPhone, smartphone Android, laptop, mesin basuh, Air Fryer, Smart TV dan banyak lagi. Bermula dari saya, kini isteri dan keluarga saya juga banyak membeli online di Lazada terutamanya ketika musim sales seperti Raya dan hujung tahun. :D

Ramai juga yang bertanyakan kepada saya mengenai cara nak beli online di Lazada. Macam mana nak tahu seller tu trusted atau tak? Bagaimana dengan warranty bagi barang elektronik?

Panduan ini saya buat untuk memudahkan anda semua online shopping di Lazada. Tips-tips dalam panduan ini juga boleh diguna pakai untuk anda shopping di laman e-commerce lain kerana konsepnya hampir sama.

 

CARA BELI ONLINE DI LAZADA MALAYSIA

1. Pertama sekali, daftar dulu akaun Lazada menggunakan email anda. Kemudian login / sign in menggunakan username dan password akaun yang anda baru daftar itu. Saya galakkan guna nama dan nombor phone sebenar di dalam maklumat akaun bagi memudahkan rekod, penghantaran dan juga urusan warranty atau refund.

cara beli online lazada malaysia

 

Search item yang hendak dibeli. Contohnya nak beli iPhone 7. Dekat page result tu keluar banyak pilihan, biasanya saya buka pilihan bergantung kepada harga, rating atau review.

cara beli online lazada malaysia iphone

 

Lazada Malaysia merupakan platform e-commerce yang mengumpulkan ratusan seller/vendor. Ada barang yang dijual sendiri oleh Lazada Malaysia dan biasanya item tersebut disimpan di dalam warehouse Lazada, manakala sesetengah barang lain pula dijual oleh pihak ketiga (third party / external seller). Jadi sebelum membeli, pastikan anda tahu beberapa perkara.

Tak semua penjual/vendor adalah jujur, lebih-lebih lagi seller online. Jadi pastikan sebelum order anda tahu siapa penjual item tersebut dan bagi item yang memerlukan warranty, printscreen page tersebut just in case seller remove landing page item itu di masa akan datang.

 

 a. WarrantyLocal Supplier Warranty bermaksud warranty dari kedai. Kalau barang rosak, anda kena hubungi seller untuk urusan warranty. Local Manufacturer Warranty bermaksud warranty dari pengeluar atau pengedar rasmi. Sekiranya barang rosak, anda boleh pergi ke service center atau pulangkan / pos balik kepada syarikat yang menguruskan warranty.

Sebagai contoh, iPhone yang dijual di Lazada dengan deskripsi 1 Year Local Manufacturer Warranty bermaksud iPhone ini mempunyai jaminan 1 tahun daripada Apple Malaysia. Bagi Local Supplier Warranty, itu bermaksud iPhone itu mungkin bukan set Malaysia dan boleh jadi imported set dan warranty hanya boleh dituntut secara terus daripada penjual. Penjual pula mungkin meletakkan syarat2 mereka tersendiri bagi sesuatu warranty barangan yang dijual oleh mereka. 

b. Shipping Fees – sesetengah barang layak untuk dapat shipping fees percuma. Biasanya barang bersaiz besar anda perlu tambah sedikit shipping fee. 

c. Maklumat Seller – Anda kena tahu barang yang anda hendak beli itu dijual dan diuruskan (Sold & Fulfilled) oleh pihak mana. Kalau Lazada sendiri jual, biasanya servis penghantaran dan return memang laju dan cekap, tetapi kalau third party mengikut pengalaman saya ada seller yang cekap dan ada juga seller yang buat lengah. Cuba google dulu nama seller untuk lebih maklumat mengenai reputasi mereka. 

d. Rating / Review – Barang yang popular dan trusted biasanya dapat rating tinggi dan banyak ulasan positif. Manakala seller atau barang yang bermasalah pula biasanya rating dan review yang sebaliknya.

cara beli online lazada malaysia 4

Contoh seller yang kurang menyakinkan. Elak dari membeli barang dari seller seperti ini.

 

e. This Item Ships From Overseas – ada sesetengah item dijual secara dropship dari luar negara. Biasanya barang dari overseas lebih murah, tetapi tiada warranty dan masa penghantaran yang lebih lama. Saya pernah beli jam tangan, ships dari HK dan sampai ke tangan dalam masa 1 minggu. Harga murah RM200 dari retail price cuma tanpa warranty. so you get what you pay for.

 

 

CARA ORDER DAN MEMBUAT PEMBAYARAN DI LAZADA

 

cara beli online lazada malaysia

Add to cart item yang hendak dibeli dan proceed to checkout.

 

Masukkan Alamat Penghantaran dan Billing, boleh guna alamat sama untuk kedua-dua ini. Jika kawasan anda tinggal agak sukar diakses oleh syarikat courier, pilih alamat pejabat, kampus dan sebagainya.

lazada malaysia maybank2u cimbclicks

 

Ada 4 kaedah pembayaran di Lazada:

  1. Cash On Delivery (COD) – bayar secara cash atau credit card hanya ketika courier sampai di rumah atau alamat penghantaran. COD method terhad kepada KL, Lembah Klang dan bandar utama di Selangor.
  2. Online banking – bayar menggunakan Maybank2u, CIMB Clicks, Hong Leong Bank, Public Bank, Ambank dan RHB.
  3. Credit Card / Debit Card – bayar menggunakan credit card atau debit card Mastercard / VISA. Melalui credit card, anda akan dapat lebih diskaun, rebates/points dan memudahkan urusan refund sekiranya barang habis stok atau rosak. 
  4. Paypal – anda boleh bayar menggunakan paypal jika anda mahu.

Jika semuanya ok, tekan Place Order untuk membuat pesanan.

 

Pernah tak anda nak beli barang secara online tetapi belum mampu untuk beli secara tunai atau tidak mahu menambahkan beban hutang kad kredit? Pembelian secara installment membolehkan anda mendapatkan sesuatu barang secara bayaran bulanan dengan kadar 0% interest dan tanpa sebarang deposit, asalkan anda mengikut cara yang betul. Beberapa laman ecommerce di Malaysia seperti Lazada, 11street dan Gemfive membenarkan pembeli membuat pembayaran secara ansuran bulanan dalam tempoh 6 bulan hingga 24 bulan.

lazada-malaysia-installment-plan

 

Di Lazada, hanya SKU terpilih dengan harga di atas RM500 sahaja layak dibeli menggunakan installment plan. Anda memerlukan kad kredit Maybank VISA atau Maybank MASTERCARD untuk checkout. Maybank AMEX dan Maybank Debit Card tidak dibenarkan. Manakala tempoh installment plan pula terhad kepada 6 bulan dan 12 bulan sahaja.

Penggunaan voucher atau discount code tidak dibenarkan semasa membuat pembelian secara installment plan. Nasihat saya gunakan installment plan untuk membeli barangan keperluan dan bukan barangan untuk show-off. Elakkan menambah beban hutang selagi mampu.

  

CARA MENGGUNAKAN VOUCHER UNTUK DISKAUN DI LAZADA

lazada voucher malaysia

Voucher atau coupon merupakan teknik memikat pelanggan yang cukup cukup berkesan di laman ecommerce. Sekali dah shopping guna voucher, esok lusa mesti nak try lagi. :D

Nak guna voucher di Lazada, kena rajin-rajin buka main page Lazada terutamanya ketika hari sales kerana jika luck anda baik, anda dapat voucher yang rare atau limited. Untuk menggunakan voucher, pastikan login dulu akaun dan pada bahagian voucher, masukkan voucher yang valid dan tekan Apply. Boleh rujuk GIF di atas di mana saya dapat diskaun sebanyak 15% menggunakan voucher.

Ada voucher yang boleh digunakan di Mobile App sahaja, dan ada juga voucher yang boleh digunakan sekali sahaja. Ada sesetengah item di Lazada dikecualikan daripada mendapat diskaun menggunakan voucher. Jadi sila try and error dulu sebelum membuat pembayaran muktamad.

Selain voucher, Lazada juga memberikan diskaun kepada pengguna Credit Card dan Debit Card. Contohnya. jika anda membeli barang pada hari Sabtu menggunakan Credit Card CIMB, anda dapat diskaun sehingga 10%. Manakala Maybank Card pula memberikan diskaun sehingga 10% pada setiap hari Rabu.

cara beli online lazada malaysia 7

Contoh diskaun 10% menggunakan Credit Card. Diskaun diberi adalah secara automatik tanpa perlu masukkan sebarang code. Diskaun credit card/debit card tidak boleh digunakan bersama-sama voucher dan tak semua item boleh dapat diskaun credit card. Jadi, kena pilih hari, waktu dan peluang untuk dapatkan diskaun dengan bijak.

 

MENGESAN PESANAN (ORDER TRACKING) DI LAZADA

cara beli online lazada malaysia 8
Selepas membuat pesanan, anda akan menerima email daripada Lazada Malaysia dan anda kemudian boleh lihat order status dan tracking. Seller Lazada biasanya menggunakan pelbagai jenis courier antaranya Gdex, Pos Laju, Skynet dan sebagainya jadi anda boleh trace di laman web courier tersebut.

 

LAZADA MOBILE APP (IOS/ANDROID)

lazada iphone app

Lazada Malaysia juga mempunyai app di iPhone dan Android. Anda boleh muat turun secara percuma di App Store dan Play Store. Kelebihan menggunakan aplikasi Lazada di iPhone dan Android ialah kadang-kadang anda dapat extra diskaun atau voucher.

 

lazada mobile discount

Contohnya, sesetengah item dalam kategori “Sensational Deals” tidak boleh apply voucher tetapi anda dapat lagi extra 5% kalau beli menggunakan apps.

 

CARA RETURN BARANG KEPADA LAZADA MALAYSIA

cara return lazada

 

In case anda beli barang di Lazada Malaysia tetapi dapat barang rosak, defective, pecah, fake atau lain seperti yang seller claimed, anda boleh membuat return kepada Lazada asalkan dalam tempoh 14 hari selepas pembelian. Contoh, seller jual item A tapi lepas beli, sampai item B. Atau seller jual item A dan description kata barang original, tapi bila sampai barang knockoff/ciplak/fake. Sebelum buat return, anda perlu lekatkan detail2 penting di kotak seperti nama penghantar, nama penerima dan alamat penerima.

Pack barang tersebut elok-elok dan hantarkan kembali bersama-sama invois dan bukti pembelian. Simpan sekali bukti pembayaran anda kepada syarikat courier (biasanya resit) kerana Lazada akan refund balik kos penghantaran.

 

Satu cara lagi yang lebih mudah, anda boleh print out return form di bahagian order. Pastikan specify tujuan return dan item serta kuantiti yang anda mahu return. Print dan tampal borang return di kotak dan hantar ke pos laju tanpa sebarang caj.

lazada malaysia return form

Contoh Lazada Malaysia return form.

 


Happy shopping di Lazada Malaysia. Ada sebarang pertanyaan? Boleh komen di bawah ya.

 

- sumber: EINZ