UA-111544038-4

7 Cara Tarik Trafik ke Website dengan Facebook Ads

Mengikut laporan dari Shareaholic, Facebook adalah social media yang tarik trafik paling banyak ke website. Kita dapat lihat pada graf di bawah, social media yang terkenal sepertiYoutube, Pinterest, Twitter, Google+ dan Reddit tidak banyak membawa trafik ke website malah peratusnya menurun.

Cara Trafik ke Website dengan Facebook Ads

Jika anda ada website, anda boleh gunakan Facebook untuk tarik lebih banyak trafik ke kandungan artikel blog anda. Di sini saya berikan anda 7 cara untuk tarik trafik ke website anda dengan Facebook Ads.

 

#1: Post Pada Waktu Yang Paling Optimum

Anda perlu post artikel anda di fanpage pada waktu yang paling optimum. Anda perlu bina fans dulu sebelum post artikel anda di fanpage. Untuk pastikan bila waktu terbaik untuk post, anda perlu buat beberapa eksperimen dulu untuk lihat waktu mana yang paling banyakengagement di fanpage anda.

Sudah tentu, post yang berkualiti juga memberi kesan pada engagement dan trafik, tetapi mengurangkan persaingan post di News Feed Facebook juga adalah penting.

Post Pada Waktu Yang Paling Optimum

 

#2: Promosikan Post Pada Fans

Anda boleh promosikan artikel hanya pada fans sahaja. Jika anda tahu menggunakan Power Editor, anda boleh menggunakan fungsi ‘Ads Scheduling’ untuk promosikan post artikel anda pada waktu yang paling optimum.

Walaupun anda memiliki fanpage yang mempunyai beribu-ribu likes, tak semua fans akan dapat melihat post anda. Setiap kali anda bina post, jumlah organic reach yang bakal menjumpai post anda hanya lebih kurang 5-10% sahaja.

Post Pada Fans

 

#3: Promosikan Post Pada ‘Website Visitor’

Apabila anda buat post baru, anda boleh buat 2 jenis iklan yang berlainan audiens;

  1. Target fans fanpage anda
  2. Target ‘Website Visitors’ (30 hari)

Untuk promosikan artikel pada ‘Website Visitors’, anda perlu buat dulu ‘Website Custom Audiences’ untuk website anda. Pada bahagian ‘Custom Audiences’, anda setkan Include dan pilih ‘Website Custom Audiences’ yang telah anda buat.

include audience

 

#4: Promosikan Post Pada ‘Specific Website Visitor’

Anda boleh promosikan link url artikel blog yang mempunyai keyword tertentu dengan menggunakan ‘Website Custom Audiences’. Setelah ‘Website Custom Audiences’ sudah dibuat, anda boleh target audiens yang sama untuk baca artikel blog yang lain.

Contohnya, jika saya ingin buat ‘Website Custom Audiences’ menggunakan url keyword ‘facebook-ads’, semua url artikel blog yang ada keyword tersebut akan disimpan di bahagianCustom Audiences. Dengan adanya Custom Audiences ini, saya boleh buat artikel yang berkaitan ‘Facebook Ads’, kemudian saya target semula audiens yang pernah baca topik tersebut.

Specific Website Visitor

 

#5: Tapis Audiens Yang Pernah Baca Post Anda

Gunakan fungsi ‘Exclude Audiences’ untuk tapis audiens yang pernah baca artikel blog daritarget ‘Audiences’ iklan anda. Untuk gunakan fungsi ‘Exclude Audiences’, tukar ‘Include’ ke ‘Exclude’, kemudian pilih ‘Website Custom Audiences’ yang telah anda buat dan setkan dalam ‘Custom Audiences’.

exclude audiences

 

#6: Gunakan Fungsi ‘Interests’

Ini adalah cara paling mudah untuk tarik trafik ke website anda. Anda hanya perlu target pada ‘Interest’ yang berkaitan dengan topik artikel anda. Contohnya, jika anda promosikan artikel berkaitan saham, masukkan keyword yang berkaitan saham pada bahagian ‘Interest‘.

interest

 

#7: Gunakan Fungsi ‘Lookalike Audiences’

Dengan menggunakan fungsi ‘Lookalike Audiences’, anda boleh cari audiens yang sama dengan ‘Custom Audiences’ yang pernah anda buatIni dapat menarik pelawat yang baru ke website anda melalui Facebook Ads.

lookalike audience

Untuk menarik trafik ke website, penting untuk anda gunakan ‘Website Custom Audiences’ dalam Facebook Ads. Jadi, mulai hari ini, gunakan ‘Website Custom Audiences’ supaya mudah untuk anda promosikan semula artikel blog pada audiens yang sama.

Semoga artikel ini bermanfaat..

- credit to : sifufbads